Bevalling > Je emoties tijdens de bevalling

Er zijn uiteraard geen regels voor hoe jullie je moeten voelen tijdens de bevalling. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende emoties. 

De bevalling is begonnen!

Misschien kijk je al weken uit naar dit moment omdat je overtijd bent of omdat je een moeizame zwangerschap hebt gehad. Je bent er helemaal klaar voor om te gaan bevallen en je hebt er zin in. Je bent nieuwsgierig over hoe de bevalling zal verlopen en hoe jullie kindje eruit zal zien. Het is ook mogelijk dat je er nog helemaal niet aan toe bent om te gaan bevallen. Misschien kondigt de baby zich wat te vroeg aan of wil je nog geen afscheid nemen van je buik en het getrappel daar binnen. Je bent nog niet aan bevallen toe maar je kunt niet meer terug. Het zal voor de meesten van jullie een spannend moment zijn als je beseft dat de baby nu gaat komen.

Angst en onzekerheid

Dit is een heel normale emotie. Als het je eerste kindje is, heb je totaal geen idee wat je te wachten staat. Wanneer je al eerder een kindje hebt gekregen, kan het feit dat je juist wel weet wat een bevalling inhoudt, angst veroorzaken. De bevalling is iets wat je helemaal zelf moet volbrengen. Niemand kan het even van je overnemen. Je krijgt steun van je partner en van ons, maar uiteindelijk moet jij het zware werk doen. Je vraagt je af of je het wel kunt en of je het wel volhoudt. Laat de angst gewoon toe en spreek het ook uit naar ons. Mogelijk kunnen we het dan een stukje wegnemen. Dit zullen we proberen als blijkt dat je angst ervoor zorgt dat de bevalling stagneert. Laat het alvast een geruststelling zijn dat miljoenen vrouwen je zijn voorgegaan en het er goed vanaf gebracht hebben!

Wanhoop

Zeker in de laatste fase van de bevalling kan de wanhoop toeslaan. We noemen de tijd net voordat je mag gaan persen dan ook vaak de "wanhoopsfase". Je hebt zulke heftige weeën dat je niet meer weet hoe je ze op moet vangen. Je hebt het gevoel dat je niet meer kunt en niet meer wilt. Je zou het liefst willen dat het nu stopt zodat je even kunt uitrusten. Je zou er alles voor over hebben om er voor te zorgen dat die volgende wee er niet komt. Sommige vrouwen geven hun partner de schuld van dit alles en de meeste vrouwen roepen op dit moment dat ze hierna nooit meer een kind willen. Ook in deze emotie mag je natuurlijk meegaan. Probeer je er alleen niet helemaal in te verliezen want dat kan tegen je gaan werken. Op een gegeven moment is het belangrijk dat je de moed weer oppakt en er vol tegenaan gaat. Je kunt niet meer terug. Het houdt echt pas op als de baby er is. Laat het een troost zijn dat je er bijna bent als je in deze wanhoopsfase zit.

Kracht

Tijdens een bevalling komen er krachten in je naar boven waarvan je zelf niet eens wist dat je ze had. Zowel lichamelijke kracht als emotionele kracht. Lichamelijke kracht mag duidelijk zijn: vooral tijdens het persen laat je op dit gebied zien wat je in huis hebt. Maar als je in de handen van je partner knijpt om je te helpen een ontsluitingswee door te komen, zal hij ook voelen hoe sterk je bent. Emotionele kracht zul je ook tentoon kunnen spreiden. Na een dip van angst of onzekerheid wordt je strijdlustig. Je wilt iedereen laten zien dat je het kunt en je neemt je voor dat je je niet klein laat krijgen. Kom maar op met die volgende wee!

Je partner

Machteloosheid wordt vooral ervaren door degenen die aan de zijlijn staan. Je partner ziet dat degene van wie hij houdt ontzettend veel pijn heeft en hij kan (in zijn ogen) niks doen. Hij biedt je een massage en een koud washandje aan maar in zijn ogen is dat misschien niet voldoende. Hij puft op zijn best met je mee maar hij kan het niet van je overnemen. Toch blijkt, als jullie er later op terug kijken, dat die kleine dingen je enorm hebben geholpen het tot een goed einde te brengen. Voor sommige mannen is het zo heftig dat ze zich een beetje afsluiten tijdens de bevalling. Je kent je partner zelf het beste, zodat je ongeveer weet wat je van hem kunt verwachten. Zelf ben je tijdens de bevalling communicatief heel duidelijk. Je geeft precies aan wat je wel en niet wilt en wat je van hem verwacht. Hier kunnen jullie het ook voor de bevalling al over hebben.