Bevalling > Persen

En dan is het zover! Het laatste stukje van de bevalling is aangebroken. Jullie kindje wordt bijna geboren. Lees verder als je wilt weten wat er allemaal gebeurt en wat je kunt doen om dit zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Persen

Zodra je volledige ontsluiting (10 cm) hebt en je hebt 'reflectoire persdrang' (poepdrang die je onmogelijk kunt tegenhouden) mag je gaan persen. Als het je eerste kindje is, duurt dit gemiddeld nog een uur. Wanneer je al ooit bevallen bent, gaat dit minstens twee keer zo snel. Je bekkenbodemspieren en vaginawand (het baringskanaal) zijn dan niet meer zo stevig en strak waardoor de baby er sneller en makkelijker door kan. Je kunt allerlei houdingen aannemen tijdens het persen. Zolang alles goed gaat met jou en de baby mogen jullie zelf aangeven hoe je wilt bevallen. Je kunt liggend op bed of zittend op de baarkruk bevallen. Je kunt op je hurken zitten, blijven staan of op handen en knieën bevallen. Jullie kunnen er ook voor kiezen een speciaal 'bevalbad' te huren. Kijk op www.oerbron.nl voor meer informatie over badbevallingen. In sommige gevallen zullen wij een houding adviseren om de geboorte te bespoedigen. Alle verloskundigen hebben een baarkruk bij zich. Hier kunnen jullie (of wij) dus altijd voor kiezen. Veel vrouwen vinden het prettig wanneer ze mogen gaan persen. Je kunt dan actiever met de pijn omgaan dan tijdens de ontsluiting. De weeën komen meestal wat minder vaak, zodat moeder en kind de kans krijgen zich te herstellen en krachten te verzamelen voor de volgende wee. Zodra het hoofdje van de baby onder het schaambeen door is kunnen we het steeds zien tijdens een wee. Als de wee stopt schiet het hoofdje weer terug naar binnen. Dit noemen we 'insnijden'. Iedere wee zien we het hoofdje steeds een klein stukje verder komen en schiet het steeds iets minder ver terug. Op een gegeven moment blijft het hoofd staan. Het gaat dan niet meer terug naar binnen. Dit geeft een heel branderig gevoel. Luister op dat moment goed naar ons om de geboorte voor zowel jezelf als jullie baby zo rustig mogelijk te laten verlopen. Als je wilt mag jij of je partner jullie kindje zelf aanpakken en op je buik leggen. 

In de onderstaande animatie kun je zien welke "reis" de baby moet afleggen tijdens de bevalling. Je ziet de verstrijking en ontsluiting van de baarmoedermond en je ziet dat de baby zich als het ware door het bekken schroeft tijdens de uitdrijving. Dit heet de inwendige spildraai. Als het hoofdje is geboren zie je de baby weer draaien, dit heet de uitwendige spildraai.

Naweeën

Nadat de baby geboren is, heb je nog enkele weeën nodig om de placenta (moederkoek) geboren te laten worden. Je hebt hier veel minder perskracht voor nodig dan voor de geboorte van jullie baby. Pas als de placenta geboren is, is de bevalling echt klaar. De eerste dag of dagen na de bevalling kun je nog naweeën hebben als de baby aan de borst drinkt of als je een volle blaas hebt. Houdt er rekening mee dat je, naarmate je meer kinderen hebt gekregen, je meer last kunt hebben van deze naweeën. Je baarmoeder kan minder goed samengetrokken blijven waardoor hij regelmatig ontspant. Het opnieuw samentrekken ervaar je als een wee. Naweeën hebben een minder duidelijke, maar zeker belangrijke functie: ze zorgen ervoor dat je niet teveel bloed verliest uit de wond die de placenta in je baarmoeder achterlaat.