Bevalling > Waar kun je bevallen?

Thuis, ziekenhuis of kraamhotel? Waar willen we bevallen? Kies voor de plek waar jullie je goed en veilig voelen. Dat maakt het makkelijker voor je om je te ontspannen en dat komt een vlotte bevalling ten goede. De informatie hieronder kan jullie helpen om een keuze te maken. 

Thuis

Thuis bevallen is absoluut veilig voor moeder en kind. Het voordeel is dat je in je eigen omgeving bent, waar je je makkelijker kunt ontspannen. Na de bevalling kunnen jullie lekker in je eigen bed van jullie kindje genieten. Mochten wij tijdens de bevalling vaststellen dat er iets niet helemaal goed gaat, gaan we met je mee naar het ziekenhuis.

Moeder- en Kindcentrum ETZ Elisabeth

Geboortekamer van kraamhotel Livive

Wanneer jullie ervoor kiezen om in het kraamhotel te bevallen mag je daar naar toe op het moment dat de bevalling goed is begonnen. Dat wil zeggen dat je goede weeën hebt en enkele centimeters ontsluiting. Twee geboortekamers zijn uitgerust met een bevalbad. Eén geboortekamer heeft een relaxbad en dan is een og een geboortekamer met enkel een douche. Mochten zich hier complicaties voordoen, dan gaan we naar de verloskamers van het moeder- en kindcentrum aan de overkant van de gang.

Op de verloskamers van het moeder- en kindcentrum ETZ Elisabeth zonder medische reden

Poliklinisch, dus zonder medische indicatie, bevallen kan op de verloskamers van het moeder- en kindcentrum. Houdt er echter rekening mee dat je in dat geval de eerste 70% van de bevalling thuis doet. Voor het laatste stukje ga je naar het ziekenhuis. Bovendien moet je twee uur na de geboorte van de baby al naar huis of naar het kraamhotel. Het maakt niet uit of het dan dag of nacht is. 

Bij een voorspoedig verloop van de bevalling zullen wij jullie begeleiden. Er komt geen arts bij en we werken ook niet met de medische apparatuur van het ziekenhuis. Wanneer zich complicaties voordoen tijdens het laatste stukje van de bevalling ben je al op de verloskamers en dragen wij de zorg over aan de verloskundige, arts-assistent of gynaecoloog die dienst heeft.

Op de verloskamers van het moeder- en kindcentrum ETZ Elisabeth met medische reden

Dit wil zeggen dat er tijdens de zwangerschap of bevalling een reden ontstaat waardoor je onder begeleiding van een gynaecoloog moet bevallen. Wij zorgen er in dat geval voor dat we de zorg correct en volledig overdragen. Als jullie het prettig vinden mogen jullie ons nog altijd bellen om jullie te ondersteunen tijdens je bevalling. We dragen dan geen verantwoordelijkheid voor de zorg, maar we kunnen wel met jullie meepuffen en zuchten als jullie daar behoefte aan hebben.

Algemene opmerking

Een poliklinische bevalling en een bevalling in een kraamhotel wordt niet altijd vergoed door de verzekering. De vergoeding is afhankelijk van je verzekeringspakket. Vraag dit dus altijd even na. Anders krijgen jullie misschien nog een vervelende verrassing van bijna € 400,-.