Bevalling > Wanneer je ons moet bellen

Je mag natuurlijk altijd bellen, maar in sommige gevallen vinden wij dat je ons moet bellen!

  • Je twijfelt ergens over of je bent ongerust.
  • Je hebt weeën om de 4 minuten, die 1 minuut duren en dat tenminste 1 uur lang.
  • Wanneer je vruchtwater verliest. 
  • Je hebt helderrood bloedverlies.
  • Je hebt persdrang.
  • Ben je korter dan 37 weken zwanger, bel ons dan direct bij buik-, rug- en/of bovenbeenpijn die met bepaalde regelmaat komt en gaat en bij aanhoudend vochtverlies.
  • Wanneer je al één of meer kindjes hebt, zullen we op het spreekuur met je afspreken wanneer je moet bellen. Dit hangt namelijk af van de snelheid waarmee je de vorige keer bent bevallen. Een algemene richtlijn is dat je ons moet bellen op het moment dat je denkt: "dit is het, nu weet ik zeker dat de bevalling is begonnen, dit herinner ik me van de vorige keer".

Je kunt de dienstdoende verloskundige bereiken op telefoonnummer 06-55187184. Als dit nummer is uitgeschakeld omdat we in het ziekenhuis zijn, kun je ons bereiken via Lunavi zorgcentrale, 013-5434812. Wij worden dan opgepiept en zullen je zo snel mogelijk terugbellen. Op die manier zijn we dag en nacht bereikbaar.

Probeer ons altijd eerst op het 06-nummer te bereiken!

Houdt er rekening mee dat we je altijd vragen zelf aan de telefoon te komen. Aan jou kunnen we namelijk het beste horen hoe het met je gaat en hoe de weeën zijn. We gaan je dan veel vragen stellen en we willen één of meer weeën aan de telefoon horen. Aan de hand van de informatie die we op die manier verkrijgen zullen we met je afspreken wanneer we naar jullie toe komen.

We willen benadrukken dat we nooit voor niks komen. Ook al heb je nog geen ontsluiting of is de bevalling nog niet begonnen. Het kan je toch helpen als we je een bezoek brengen.

Zeker als het je eerste kindje is, is de kans groot dat we na ons eerste bezoekje weer weggaan. We geven jullie dan nieuwe belinstructies afhankelijk van de situatie op dat moment.