Bevalling > Wat je in huis moet hebben

Ook praktisch gezien is het belangrijk om je voor te bereiden op de bevalling: je mag gaan shoppen, je bed mag omhoog en je mag spullen klaarzetten om mee te nemen voor als je naar het ziekenhuis wil of moet. Je vindt hier alles op een rijtje.

Hoog bed

Ook als je niet thuis wilt bevallen is het belangrijk dat er uiterlijk bij 37 weken zwangerschap een verhoogd bed aanwezig is. Dit mag zowel een één- als een tweepersoonsbed zijn. De hoogte van het bed moet 80 cm zijn, gerekend van de grond tot aan de bovenkant van het matras. 

Deze hoogte kun je bereiken door klossen te halen bij de thuiszorgwinkel. Je kunt ook stoeptegels, houten blokken, bier- of limonadekratten gebruiken. Wat je in ieder geval niet moet doen, is het bed verhogen met een extra matras. 

Als je moeite hebt om het bed in en uit te stappen kun je het beste een opstapje gebruiken of een omgekeerd kratje.

Tot slot: het is verstandig om vanaf 37 weken het hele matras met plastic te beschermen.

Kraampakket

Afhankelijk van je verzekering krijg je rond 30 weken zwangerschap een kraampakket opgestuurd. Hierin zitten bijna alle spullen die we nodig hebben tijdens en na de bevalling. Ook zit er vaak een leuk cadeautje in. We willen jullie met klem vragen al het materiaal in de doos te laten zitten zodat wij het makkelijk kunnen vinden tijdens de bevalling. Natuurlijk mag je het cadeautje er uithalen.

Wanneer je geen pakket opgestuurd krijgt van je verzekering kun je alles aan de hand van dit lijstje ( Inhoud kraampakket (67,7 KB) )  kopen bij de thuiszorgwinkel of samenstellen bij de drogist of apotheek. Dit is ook nodig als je er niet voor kiest om thuis te bevallen. 

Aanvullingen op het kraampakket

Wanneer jullie overwegen om thuis te bevallen, of wanneer dit niet jullie eerste kindje is, willen we je vragen na te kijken of de volgende artikelen ( Eventuele aanvullingen kraampakket (72,8 KB) ) in je kraampakket zitten.  

Mochten er artikelen niet of onvoldoende aanwezig zijn, dan willen we graag dat jullie deze aanvullen.

Babyuitzet

Het kopen van de babyspulletjes is een gezellige voorbereiding voor de bevalling. We willen je adviseren niet te veel kleertjes te kopen omdat je de kleinste maatjes maar kort nodig hebt. Bovendien krijg je van je kraambezoek meestal veel leuke pakjes. Was alle spulletjes van te voren uit. Gebruik geen wasverzachter omdat de tere babyhuid hiervan geïrriteerd kan raken. Je kunt azijn bij het laatste spoelwater doen om te zorgen dat alles lekker zacht wordt. Hier tref je een lijstje van wat je minimaal nodig hebt:  Minimale baby-uitzet (67,5 KB)

Het vluchtkoffertje

We willen jullie adviseren voor de bevalling al een koffertje klaar te zetten met spulletjes die je nodig hebt als je naar het kraamhotel of het ziekenhuis gaat. Zorg ervoor dat je spullen bij je hebt voor één dag. Als je langer wilt of moet blijven kan je partner regelmatig verschoningen meebrengen.

Pak je koffer in met dit lijstje bij de hand:  Vluchtkoffer (74,8 KB)