Bevalling > Wat zijn weeën?

Wat o wee, o wee! Wat is nu een wee? Waarschijnlijk is dit de meest gestelde vraag aan een verloskundige. We kunnen je niet vertellen hoe het voelt, maar je kunt hier wat meer lezen over de weeën in de verschillende fasen voor, tijdens en na de bevalling.

Je baarmoeder is een grote spier die kan samentrekken. Buiten de zwangerschap kun je daar al wat van voelen als je last hebt van menstruatiepijn of als je een orgasme hebt.

Tijdens de zwangerschap zijn de eerste samentrekkingen die je voelt vaak de 'harde buiken'. De baarmoeder trekt dan samen op het moment dat de baby hard trapt, als je van houding verandert of als je het heel druk hebt (gehad). Je buik voelt dan alsof er een voetbal in zit. Het kan wat pijnlijk en ongemakkelijk zijn, maar vaak merk je het niet eens. We willen wel graag dat je het ons vertelt als je meer dan 10-15 harde buiken per dag hebt. We willen dan beoordelen of je mogelijk een blaasontsteking hebt of dat je veel te druk bent.

Als het je eerste kindje is gaat het gemiddeld bij 36 weken indalen. Sommige vrouwen hebben daarbij last van indalingsweeën. Dit zijn onregelmatige samentrekkingen van de baarmoeder die best pijnlijk kunnen zijn. Soms krijg je zelfs het idee dat de bevalling al is begonnen. Het kan enkele uren aanhouden. Oefenweeën of voorweeën hebben dezelfde kenmerken. Deze weeën zorgen niet voor ontsluiting. Het is een voorbereiding op de bevalling voor je baarmoeder en baarmoedermond. Vaak ervaar je dit 's avonds zodra je zelf in rust bent. Neem dan een lekker warm bad of douche. Dat kan je helpen om in slaap te vallen.

Deze weeën kenmerken zich doordat ze regelmatig komen en in frequentie, sterkte en pijn toenemen. Ook als je nog nooit weeën hebt gehad zul je ze herkennen als je ze hebt. Dat wil ook zeggen dat zolang je twijfelt of het echte weeën zijn, het nog geen echte weeën zijn. Een wee is eigenlijke een golf die door je buik gaat. De pijn komt langzaam op tot het een hoogtepunt bereikt. Dan voel je de wee en dus de pijn weer langzaam afzakken. Een goede wee duurt van begin tot het eind één tot anderhalve minuut. Heel vaak beginnen de weeën 's nachts omdat je dan in rust en ontspannen bent. Soms bouwt het langzaam op, van weeën om het half uur naar weeën om de vijf minuten. Het is ook mogelijk dat je meteen weeën hebt om de 3-4 minuten.

Je kunt je de baarmoeder het beste voorstellen als een opgeblazen ballon met de baarmoedermond als tuitje. Dat tuitje is ongeveer 2 cm lang en voelt, als je nog nooit weeën hebt gehad, zo hard als het puntje van je neus. Voordat de baarmoedermond open kan gaan (dit noemen we ontsluiting) moet hij eerst zacht worden als je lippen en zo kort worden als een ring. Dat heet verstrijken. Weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond eerst zacht wordt, dan verstrijkt en als laatste gaat ontsluiten. Wanneer het je eerste kindje is, gebeurt dit één voor één. Als je al ooit bevallen bent, kan het verstrijken en ontsluiten meer gelijktijdig gebeuren. Hierdoor gaat een bevalling van een tweede of derde kindje vaak sneller. De pijn van een wee wordt veroorzaakt door de trekkracht die wordt uitgeoefend op de baarmoedermond en de banden. Je kunt pijn voelen in je buik, rug en/of bovenbenen. Het is onmogelijk te omschrijven hoe de pijn precies voelt. Zodra de wee weg is, is de pijn ook helemaal weg tot de volgende wee weer komt. Naarmate de bevalling vordert komen de weeën steeds vaker, tot je het idee hebt dat je bijna geen pauze meer krijgt. Het wordt ook steeds pijnlijker en je hebt steeds vaker het gevoel dat je moet duwen of poepen. Je komt in de zogenaamde 'wanhoopsfase' waarin we vaak kreten horen als: 'ik doe dit nooit meer!' Dit is vaak wel een teken dat de ontsluiting al behoorlijk gevorderd is.