Kraambed > Je emoties na de bevalling

Ook de periode na de bevalling is een periode vol emoties en hormonen. Wat we hieronder beschrijven zijn veel voorkomende situaties en gevoelens. Het belangrijkste wat we met dit stukje duidelijk willen maken is dat veel emoties normaal zijn en er dus ook mogen zijn!

In de kraamweek

Zodra je bevallen bent is er een grote kans dat je in een emotionele achtbaan terecht gaat komen. Dit komt door allerlei hormonale veranderingen, door je lichamelijke gesteldheid en natuurlijk door alle veranderingen die een baby in je leven teweeg brengt.

Meteen na de geboorte van jullie kindje krijgen jullie allebei een gigantisch shot adrenaline in je lijf. Dit zorgt ervoor dat je alle vermoeidheid op slag kwijt bent en dat je heel erg alert bent (net als de baby trouwens) om contact met je kindje te maken. Jullie zijn blij dat je de klus geklaard hebt en dat jullie een mooie zoon of dochter hebben. Slapen zit er de eerste uren meestal niet in, je wilt alleen maar naar je kindje kijken.

Daarna begint een drukke week waarin je veel leert over de verzorging van je baby en waarin je waarschijnlijk ook nog veel bezoek krijgt. Dit zijn natuurlijk leuke dingen, maar het kan ook vermoeiend zijn omdat je nog moe bent van de bevalling en omdat je nu een kindje hebt wat waarschijnlijk het verschil tussen dag en nacht niet kent en je dus 's nachts uit je slaap houdt.

Daarnaast kunnen allerlei lichamelijke en hormonale veranderingen ervoor zorgen dat je na enkele dagen een "huildag" hebt. We noemen dat ook wel de babyblues. Dit is een normale en gezonde reactie op alle heftige gebeurtenissen van de laatste dagen. Je huilt om het minste of geringste, misschien schiet je wat snel uit je slof. Het belangrijkste is dat je deze gevoelens er gewoon laat zijn. Ga er niet tegen vechten, daarvan ga je je uiteindelijk alleen maar slechter voelen.

Deze dipperiode duurt meestal hooguit 1 of 2 dagen en dan kan het grote genieten weer beginnen!

Na de kraamweek

Ongeveer 8 dagen na de bevalling nemen jullie afscheid van de kraamhulp. Dit is voor sommige mensen een emotioneel moment. Misschien vind je het wel superspannend omdat je het nu "alleen" moet gaan doen, zonder je vraagbaak in de buurt.

Jullie kunnen nu gaan beginnen met het zoeken naar een ritme in jullie leven met de baby.

Dit vergt waarschijnlijk nogal wat aanpassing, bijvoorbeeld omdat je 's nachts niet meer kunt doorslapen en omdat je rekening wilt houden met de voedingstijden van jullie kindje. De ene persoon kan makkelijker met deze veranderingen omgaan dan de andere. We willen jullie adviseren het kraambezoek goed te doseren als je aan jezelf merkt dat je hier wat meer moeite mee hebt.

Veel mensen vinden het leven met hun kindje erbij helemaal geweldig en genieten volop. Ze zitten lekker op hun roze wolk. Dit is ook wat je in de meeste boeken leest en wat je in je omgeving het meest hoort.

Er zijn ook vrouwen die het de eerste tijd helemaal niet leuk vinden met hun baby, hoe graag ze dat kindje van te voren ook wilden. Laat deze gevoelens ook gewoon toe en probeer je daar niet schuldig over te voelen. Het is heel normaal dat je niet altijd even blij en gelukkig bent, ook al is de "norm" dat je dat "moet" zijn met je nieuwe baby.

Enkele oorzaken hiervan zijn toch weer de hormonen, het slaapgebrek en de vermoeidheid. Je dagindeling komt er volledig anders uit te zien nu je een baby hebt die aandacht vraagt en 6 tot 8 keer per dag wil eten. Een baby huilt. Voor ons is dat een negatief iets. Voor een baby is dat de enige manier waarop hij of zij zich kan uiten. Sommige baby's huilen veel en als je dan ook nog 3 keer per dag bezoek hebt, waarvoor jij je huis tip top schoon wilt hebben, kan het je wel eens teveel worden. Dit is geen schande!

Postnatale depressie

Bij 1 op de 10 vrouwen houden de stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, verminderde eetlust, vermoeidheid en depressieve gevoelens echter maandenlang aan. Of ze ontstaan pas enkele maanden na de bevalling, als je stopt met het geven van borstvoeding of weer moet gaan werken. Je kunt niet genieten van je baby en dat zorgt er weer voor dat je je schuldig voelt of zelfs schaamt, omdat je niet op de 'roze wolk' zit, terwijl dit kindje toch zo welkom is.

Het is belangrijk dat je hulp van ons of van je huisarts inschakelt als:

  • de stemmingswisselingen langer dan 2 weken aanhouden.
  • de symptomen steeds erger worden.
  • de symptomen ervoor zorgen dat het moeilijk is om voor je kindje kunt zorgen.
  • de symptomen ervoor zorgen dat het moeilijk is om je dagelijkse taken uit te voeren.
  • je gedachten krijgt over beschadiging van je kindje of jezelf.

Een postnatale depressie is goed te behandelen. Bovendien ben je absoluut niet de enige, dus zoek op tijd hulp!