Kraambed > Wie komen er langs

Behalve familie en vrienden, gaan er ook veel 'professionals' bij jullie langs komen tijdens de kraamtijd: de verloskundige, de kraamhulp, de jeugdverpleegkundige en misschien de huisarts. Wat ze allemaal komen doen, lees je hieronder.

Visite

Er is natuurlijk niks zo leuk als jullie kindje te laten bewonderen door heel veel visite. Verlies daarbij alleen niet jullie eigen rust uit het oog. We willen je adviseren rusttijden op het geboortekaartje te vermelden. Vraag ook of mensen willen bellen om een afspraak te maken. Zo kun je ervoor zorgen dat er momenten voor jullie als gezin overblijven zonder dat er altijd bezoek is. Durf kraamvisite ook af te bellen als je te vermoeid bent of als jullie tijd voor jezelf nodig hebben.

De verloskundige

Wij zijn eindverantwoordelijk voor de medische kant van je kraambed. We houden moeder en kind goed in de gaten. Hiervoor komen we de eerste dagen na de bevalling iedere dag langs. Als we merken dat de voeding goed loopt gaan we het aantal bezoekjes afbouwen. Na ongeveer een week sluiten we het kraambed af. Je mag ons natuurlijk nog altijd bellen voor vragen die betrekking hebben op jou en gerelateerd zijn aan de zwangerschap, bevalling of kraambed. Zes weken na de bevalling kom je nog een keer op nacontrole. We horen dan hoe het gaat en eventueel doen we nog enkele onderzoekjes. Pas daarna is onze zorg echt afgelopen.

Je zwangerschap en bevalling wordt begeleid door de gynaecoloog

Mogelijk wordt je zwangerschap, en straks je bevalling, begeleid door een gynaecoloog. Als het kraambed thuis of in Kraamhotel de Meiboom gaat plaatsvinden heb je een verloskundige nodig die de medische kant van jullie kraambed gaat begeleiden. Voor een los kraambed kan je jezelf hier aanmelden

De kraamverzorgster

De kraamhulp assisteert ons bij de bevalling. Daarna komt ze elke dag voor jullie zorgen tot een week nadat de baby geboren is. Afhankelijk van het aantal uren kraamzorg dat jullie geregeld hebben (volledige zorg, flexibele zorg of wijkzorg) neemt zij ook wat huishoudelijk werk voor haar rekening. Zij verricht lichamelijke controles bij de moeder en helpt jullie bij het voeden van de baby. Ze leert jullie in een week tijd hoe je de baby moet verschonen, in bad doen en voeden. Wanneer de kraamhulp problemen signaleert rapporteert ze dat aan ons zodat wij oplossingen kunnen gaan bedenken.

De verpleegkundige

Hielprik

Hiervoor komt de verpleegkundige langs tussen de 4e en 7e dag van het kraambed. De hielprik wordt bij iedere baby gedaan. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op 17 zeldzame, maar zeer ernstige aandoeningen. Deze aandoeningen zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen als het vroeg ontdekt wordt. Bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. Het is dan ook in het belang van de gezondheid van jullie kindje dat jullie meedoen aan het onderzoek. Deelname is echter niet verplicht. Als je baby in het ziekenhuis ligt, wordt de hielprik door een verpleegkundige van de afdeling verricht. Meer informatie vind je op www.rivm.nl/hielprik. Informatie in verschillende talen kun je hier downloaden.

Gehoortest

De gehoortest wordt tegelijk met de hielprik gedaan. De baby krijgt dan een soort walkman op die meet of de trommelvliezen het geluid weerkaatsen. Hiermee kunnen gehoorproblemen al in een vroeg stadium opgespoord worden zodat het kindje minder taalachterstand hoeft op te lopen. Wanneer de baby in het ziekenhuis lag ten tijde van de hielprik, komt er na thuiskomst nog een verpleegkundige langs voor de gehoortest. Informatie over de gehoorscreening kun je vinden, in verscheidene talen, in onze online bibliotheek.

De huisarts

Sommige huisartsen komen in het kraambed kennismaken met hun nieuwe patiëntje. Hij zal dan ook de baby nog een keer helemaal nakijken en naar het hartje luisteren.

De jeugdverpleegkundige

De kraamverzorgster zorgt voor de overdracht van de zorg voor jullie baby naar het consultatiebureau. De jeugdverpleegkundige neemt in de 2e week na de bevalling contact met jullie op om een afspraak te maken. De eerste keer komt de verpleegkundige bij jullie thuis langs. Jullie kunnen kennismaken en er wordt uitgelegd wat je van het bureau kunt verwachten. Jullie horen wanneer het inloopspreekuur is. Je kunt dan altijd binnenlopen voor het stellen van vragen of voor het wegen van je baby. Er wordt ook meteen een afspraak gepland voor de eerste controle op het consultatiebureau wanneer jullie baby 1 maand oud is.