Zwanger Worden > Een gezonde leefstijl

Gezonde voeding

Gezond eten ligt aan de basis van een gezond lichaam krijgen en houden. Je verhoogt door gezonde voeding de kans dat je snel zwanger wordt, je voelt je tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode beter en je kind krijgt de juiste bouwstoffen mee om zelf een gezond lichaam te maken.

Neem gevarieerde, versbereide maaltijden. In het kort: gebruik veel volkorenproducten (o.a. bruin brood, volkorenpasta en zilvervliesrijst). Neem 2 ons groenten en 2 stuks fruit per dag. Vergeet de zuivelproducten niet (o.a. melk, yoghurt en kaas) en je mag gewoon vis en vlees eten behalve als het rauw is. Ook boter en margarine horen in een gezond voedingspatroon thuis. Gebruik onverzadigde vetten die je vindt in plantaardige oliën, noten en vis.

Drink minimaal 2 liter water per dag en daarnaast nog melk, vruchtensap, thee en koffie (met mate).

Vitaminepreparaten kunnen een gezonde voeding niet vervangen. We adviseren je wel om foliumzuur te slikken als je zwanger wilt worden.

Meer informatie over gezonde voeding vind je op www.voedingscentrum.nl of vraag ons ernaar.

Foliumzuur

Het slikken van foliumzuur voor en aan het begin van je zwangerschap verkleint de kans op een kind met een open ruggetje.

Foliumzuur is een vitamine die voorkomt in groenten en volkorenproducten. Als je zwanger wilt worden adviseren we je extra foliumzuur te gaan slikken.

Zodra jullie besluiten zwanger te willen worden kun je starten met het nemen van 0,4 0f 0,5 milligram foliumzuur. Het kan geen kwaad langere tijd achtereen foliumzuur te slikken als het zwanger worden niet meteen lukt. Je mag doorgaan tot je 10 weken zwanger bent, gerekend vanaf je laatste menstruatie.

Wanneer je nog geen foliumzuur slikt als je zwanger blijkt te zijn, is het nooit te laat om er nog mee te starten. Je kunt foliumzuur zonder recept verkrijgen bij drogist of apotheek.

Is er in jullie familie een kindje geboren met een open ruggetje, een open verhemelte of een aanverwante afwijking? Dan is het verstandig een hogere dosis foliumzuur te gaan slikken. Dit is verkrijgbaar via een recept van de huisarts.

Roken

We adviseren jullie beiden om te stoppen met roken voor de zwangerschap. Hierdoor vergroten jullie de kans om snel zwanger te worden, omdat de zaadkwaliteit aanzienlijk verbetert. Ook wordt de kans op een miskraam wat kleiner.

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat geen van beiden rookt. Meeroken is net zo schadelijk voor de ongeboren baby als zelf roken. De stoffen die in een sigaret zitten en vrijkomen zorgen er namelijk voor dat je bloedvaten gaan samentrekken waardoor er minder zuurstof bij de baby kan komen. Dit verhoogt de kans op een te klein of te vroeg geboren kindje. Kinderen van ouders die tijdens of na de zwangerschap roken hebben een slechtere longfunctie op latere leeftijd dan kinderen van “rookvrije” ouders.

Na de zwangerschap verhoogt roken de kans op wiegendood.

In dit filmpje worden de gevolgen van roken op een begrijpelijke manier uitgelegd.

Wanneer je meer informatie wilt over stoppen met roken kun je altijd contact met ons opnemen. Of neem eens een kijkje op http://www.rookvrijallebei.nl en http://www.rookvrijookjij.nl

Alcohol

Uit recent onderzoek is gebleken dat het verstandig is om allebei geen alcohol meer te drinken als jullie besluiten zwanger te willen worden. Alcohol vermindert de zaadkwaliteit waardoor het langer kan duren voordat jullie zwanger zijn. Tijdens de zwangerschap mag je partner wel gerust weer wat drinken. Voor de aanstaande moeder blijven we alcohol echter afraden. Alcohol kan makkelijk de placenta passeren en dus bij de baby terecht komen. Die wordt dus als het ware al een beetje dronken van één glaasje. De baby plast de alcohol uit in het vruchtwater, maar drinkt datzelfde vruchtwater weer op waardoor een wijntje erg lang doorwerkt. Het heeft zeker effect op de hersen- en longontwikkeling. Overmatig alcoholgebruik kan ernstige afwijkingen veroorzaken. Als je twee glaasjes per dag drinkt kan je baby al een groeiachterstand oplopen.

Ook als je borstvoeding geeft kun je alcohol beter laten staan omdat het ook via de melk bij je kindje komt. Uitgebreidere informatie over alcohol vind je op www.voedingscentrum.nl.

Drugs

Drugs zijn uit den boze voor en tijdens de zwangerschap. Als jullie zwanger willen worden is het belangrijk ervoor te zorgen dat je zo gezond mogelijk bent. Drugs zijn erg schadelijk voor het menselijk lichaam en al helemaal voor een ongeboren baby.

Een joint vermindert de zuurstofvoorziening naar je kindje. Dit verhoogt de kans op vroeggeboorte of een veel te klein kind.

Cocaïne is erg gevaarlijk. Het sluit de bloedtoevoer naar de baby bijna geheel af. Het kindje krijgt dus zuurstofgebrek. Dit kan zorgen voor aangeboren afwijkingen omdat organen zuurstof nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen. Na de geboorte hebben de kinderen vaak afkickverschijnselen. Er is ook een grote kans dat je kind zich op latere leeftijd niet goed ontwikkelt.

XTC verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen, vooral aan de armen of benen. Ook hartafwijkingen lijken vaker voor te komen.

Van heroïne is het algemeen bekend hoe verslavend en verwoestend het is. Baby’s van heroïneverslaafden worden veel te vroeg geboren en hebben ernstige afkickverschijnselen. Meer informatie over drugs en zwangerschap vind je op www.drugsinfo.nl.

Meldt het altijd aan ons als je drugs gebruikt of hebt gebruikt. Hierdoor maak je de kans op een gezond kindje een stuk groter!

Medicijnen

De meeste medicijnen kun je beter niet gebruiken in de zwangerschap. Ook medicijnen die zonder recept te verkrijgen zijn en homeopathische middelen kunnen schadelijk zijn voor de ongeboren vrucht. Het is dus verstandig al voor de zwangerschap te informeren of er veiligere alternatieven zijn. Hiervoor kun je terecht bij je behandelend arts of de apotheek. Wij kunnen ook voor je uitzoeken of je het middel kunt innemen.

In sommige gevallen kom je er niet onderuit om antibiotica te nemen. Je huisarts zal dan altijd een veilige soort voorschrijven. Ook mag je per hoge uitzondering een paracetamol zonder extra toevoegingen nemen. Overleg altijd met ons of je huisarts over andere medicijnen.

Een gezond lichaamsgewicht

Zowel overgewicht als ondergewicht kan de vruchtbaarheid verminderen. In beide gevallen wordt je menstruatie onregelmatiger. Bovendien zijn vetcellen opslagplaatsen voor het hormoon oestrogeen. Teveel of te weinig van dit hormoon heeft invloed op de vruchtbaarheid.

Om te kijken of je een goed lichaamsgewicht hebt kun je je BMI (body mass index) berekenen door je gewicht (in kilo’s ) te delen door het kwadraat van je lengte (in meters). Je BMI is goed als je tussen de 19 en 25 zit. Boven de 25 spreken we van overgewicht. Onderzoek wijst uit dat je menstruatie beïnvloed wordt bij een BMI onder de 19 of boven de 27. Probeer door middel van gezonde, gevarieerde voeding en voldoende lichaamsbeweging een goede BMI te bereiken. Elke kilo minder verlaagt je BMI. Daarmee verhoog je de kans om snel zwanger te worden. Ook de kans dat je zwangerschap voorspoedig gaat verlopen is groter als de verhouding tussen je gewicht en je lengte goed is. We hebben een goede samenwerking met dietistes die je daarbij kunnen helpen.

Je werkplek

Neem ook je werkplek eens onder de loep. Ga na of het de werkomstandigheden van één van jullie beiden of misschien allebei van invloed kunnen zijn op de vruchtbaarheid of op de ontwikkeling van de baby.

Het is mogelijk dat onregelmatig werk een belemmering is om zwanger te worden. Als je werkt met chemische stoffen of je werkt bijvoorbeeld op de röntgenafdeling van een ziekenhuis kan dit ook van invloed zijn op de vruchtbaarheid en/of de gezondheid.

Als je twijfelt kun je ons hier altijd naar vragen. Ook de bedrijfsarts kan je hierover informatie verstrekken. Hij heeft een beroepsgeheim dus alles wat je vertelt is vertrouwelijk. Bespreek het op tijd met je werkgever (het liefst dus al voor je zwanger bent) als je met zaken werkt die vanaf het begin van de zwangerschap schadelijk zouden kunnen zijn voor jullie baby. Mogelijk kan hij je vervangend werk bieden.

Je kunt onze online bibliotheek meer vinden over zwanger (worden) en werk.

Erfelijke ziektes in de familie

Het is verstandig om al voor jullie zwanger willen worden na te gaan of er erfelijke aandoeningen in de familie voorkomen. Het kan zijn dat jullie voor de zwangerschap behoefte hebben aan meer uitleg over de aandoening en de mogelijke onderzoeken. Jullie mogen ons altijd bellen met vragen of langskomen op het spreekuur. We zoeken dan voor jullie uit wat de mogelijkheden zijn. Je kunt ook kijken op www.erfocentrum.nl. Voor meer informatie over onderzoeken tijdens de zwangerschap kijkt u bij zwangerschapsonderzoeken.

Meer informatie over zwanger worden en een test vind je op:

Het boek 'waar blijft de ooievaar?' geeft ook veel praktische informatie.

Als je wilt weten wat je kunt doen om gezond zwanger te worden nodigen we jullie uit verder te lezen. We bieden jullie veel nuttige leefstijladviezen over bijvoorbeeld voeding, roken, alcohol en foliumzuur. Misschien werk je met stoffen die een gezonde zwangerschap in de weg staan. Ook daarover kun je hieronder meer lezen.