Zwanger Worden > Een kleine biologieles

Wanneer kan ik nu eigenlijk zwanger worden? Kan ik meteen zwanger worden als ik stop met de pil? Vind het antwoord op deze, en andere, vragen hieronder.

Stoppen met anticonceptie

Het is logisch om te stoppen met het gebruik van voorbehoedsmiddelen als jullie zwanger willen worden. Je kunt daarna ook meteen zwanger worden. Dit heeft geen invloed op jouw gezondheid of die van jullie kindje. Als je de pil hebt gebruikt kun je dus ook meteen zwanger raken.Uit onderzoek is wel gebleken dat je een verhoogde kans hebt op het krijgen van een tweeling als je meteen na de pilstop zwanger raakt.

Om te bepalen hoe ver je zwanger bent maken we altijd een termijnecho (een echo tussen 10 en 13 weken).

De menstruatiecyclus

Gemiddeld duurt de menstruatiecyclus 28 dagen. In de eerste 14 dagen gerekend vanaf de eerste menstruatiedag, rijpen en groeien de eiblaasjes met daarin de eicellen. Deze eerste helft van de cyclus kan korter of langer dan 14 dagen duren. Je menstruatiecyclus is dan ook korter of langer.

De tweede helft van de cyclus duurt altijd 14 dagen en is de tijd tussen de eisprong en de eerste menstruatiedag. In deze fase kan een bevruchte eicel zich innestelen in het baarmoederslijmvlies. Als er geen eicel bevrucht is word je ongesteld. Dit alles wordt gestuurd door verschillende hormonen.

Hoe zit het met jouw cyclus?

Maar 15% van de vrouwen heeft een regelmatige menstruatiecyclus van 28 dagen. De meeste vrouwen hebben wel een regelmatige cyclus maar dan duurt deze korter of langer. Een cycluslengte van 21 tot 35 dagen wordt als normaal gezien. Wanneer je cyclus nog korter of langer is, kan het moeilijker zijn om zwanger te worden.

Wanneer je regelmatig ongesteld wordt zit de eisprong precies twee weken voor de menstruatie.

Sommige vrouwen merken aan hun lichaam dat er een eisprong is. Rondom de eisprong verandert het slijm in je vagina van structuur, hoeveelheid en zuurgraad. Hierdoor wordt het makkelijker voor de zaadcellen om hun doel te bereiken. Andere vrouwen hebben buikpijn tijdens de eisprong.

Wanneer het na ongeveer 10 maanden proberen zwanger te worden, nog niet is gelukt kun je je lichaamstemperatuur iedere ochtend gaan opmeten. Dit moet je doen voordat je uit bed bent geweest om te plassen of te eten. Een dag voor de eisprong daalt je temperatuur met 0,1˚C. Twee dagen na de eisprong stijgt je temperatuur met minimaal 0,3˚C. Deze periode moet minimaal 11 dagen duren. Je temperatuur zakt weer als je ongesteld wordt. Als je deze kleine veranderingen opmerkt weet je zeker dat je een eisprong hebt. Zoals je leest is dit nogal een gedoe. Temperaturen zorgt er meteen voor dat er een bepaalde belasting op het zwanger worden komt te liggen. Begin er dus liever niet meteen mee. Dit geldt ook voor de ovulatietesten (eisprongtesten) die te koop zijn.

Het leven van de zaadcel

Zaadcel
Een man maakt vanaf zijn pubertijd zijn hele leven nieuwe zaadcellen. Dit in tegenstelling tot vrouwen die al van voor hun geboorte alle eicellen in de ”opslag” hebben liggen.

Een zaadcel bevat aan het eind van zijn ontwikkeling de helft van de chromosomen (zeg maar bouwstenen) waaruit een mensje gemaakt wordt. De eicel levert de andere helft. Een zaadcel bevat een X-chromosoom (voor een meisje) óf een Y-chromosoom(voor een jongen). De man bepaalt dus het geslacht  van de baby, want een eicel kan alleen een X-chromosoom leveren.

Tijdens een zaadlozing worden miljoenen zaadcellen, samen met een vloeistof uit de zaadblaasjes (hierin zit o.a. voedsel die de zaadcellen nodig hebben tijdens de reis) en prostaatvocht (beschermt het sperma tegen de zure vagina) door de plasbuis naar buiten gestuwd. Dit gebeurt met zoveel kracht dat het de zaadcellen makkelijker wordt gemaakt omhoog de vagina in te zwemmen.

Van alle miljoenen zaadcellen zullen er uiteindelijk een paar honderd de eileiders bereiken waar zich de eicel bevindt die bevrucht moet worden.

Men neemt aan dat spermacellen ongeveer 72 uur in het lichaam van de vrouw kunnen overleven, maar er is ook een onderzoek gedaan waaruit bleek dat er zaadcellen zijn die na 7 dagen nog leven.

Wanneer te vrijen?

De kans op een zwangerschap is het grootst als er vlak voor of op de dag van de eisprong gemeenschap plaatsvindt.

Als jullie twee of drie keer per week vrijen is het vaak voldoende om de voorbehoedsmiddelen weg te laten om zwanger te worden. Wanneer jullie minder vaak vrijen of na een half jaar nog niet zwanger zijn kun je overwegen om eens goed na te gaan wat de beste periode is om gemeenschap te hebben.

De eerste week van je cyclus ben je ongesteld. Dan is de kans klein dat je zwanger wordt. Door niet te vrijen blijft bovendien het sperma krachtig.

De tweede week van je cyclus kun je het beste om de dag gemeenschap hebben tot je zeker weet dat de eisprong geweest is. De eicel is 12 tot 24 uur vruchtbaar dus hierna heeft vrijen om zwanger te worden geen zin.

Heb je een cyclus die langer is dan 28 dagen, dan valt de vruchtbare periode later. Is je cyclus korter, valt de vruchtbare periode eerder.

Wanneer je onregelmatig ongesteld bent kun je het beste drie keer per week vrijen. De kans dat je rondom de eisprong gemeenschap hebt, is vrij groot en de kwaliteit van de zaadcellen is dan optimaal.