Zwangerschap > Zwangerschapscursus

Er zijn verschillende zwangerschapscursussen die je alleen of met z’n tweeën kunt volgen. Deze voorbereiding is vooral geestelijk. Je lichaam weet al prima wat het moet doen. Het belangrijkste is dat je daarop gaat vertrouwen, met of zonder hulp van een cursus. Uitleg over verschillende cursussen vind je hieronder, misschien zit er wat voor je bij.

Zwangerschapsgym

De cursus 'Baby op komst' wordt georganiseerd door Lunavi op verschillende locaties in Tilburg en omstreken. Je krijgt veel theoretische achtergrond over de zwangerschap en de bevalling. De gymoefeningen zijn gericht op een goede lichaamshouding. Verder krijg je ademhalings- en ontspanningstechnieken. Meer informatie vind je op www.lunavi.nl.

Zwangerschapsyoga

Er zijn verschillende yogadocenten in Tilburg. Hun opleiding is bepalend voor de stijl van de oefeningen. Yoga is gericht op ontspanning door een goede ademhaling en bewustwording van je lichaamshouding. Het is heel rustgevend. Er worden vaak aparte bijeenkomsten georganiseerd voor meer theoretische kennis over zwangerschap en bevalling. Je kunt al vroeg in de zwangerschap met yoga beginnen en een onbeperkt aantal lessen volgen. Sommige locaties zitten snel vol. Het is dus verstandig je al op tijd aan te melden. Op de praktijk vind je folders van verschillende plaatsen waar yoga gegeven wordt.

Zwangerschapscursus Mensendieck

Mensendieck is een bepaalde bewegingsleer waarbij je bewust wordt gemaakt van je lichaamshouding en het gebruik van je spieren. Je leert je houding verbeteren tijdens je dagelijkse activiteiten. Ook worden er spierversterkende oefeningen gedaan en krijg je nuttige tips voor de bevalling.

Zwangerschapscursus Cesar

Ook bij deze cursus wordt je bewustgemaakt van je lichaamshouding en bewegingsgedrag. Je leert hoe je je lichaam tijdens en na de zwangerschap zo goed mogelijk moet belasten. Door de vele veranderingen die je lichaam ondergaat tijdens de zwangerschap, kun je met klachten als rug- of bekkenpijn te maken krijgen. Je leert deze klachten te voorkomen of te verlichten. Uiteraard wordt er ook aandacht geschonken aan ademhalings- en perstechnieken die van pas kunnen komen tijdens de bevalling.

Cursus haptonomie

Haptonomie is de “leer van het voelen”. Deze cursus doen jullie samen. Je leert door voelen en aanraken hoe je tijdens de zwangerschap, de bevalling en daarna, elkaar en jullie baby beter kunnen aanvoelen en vasthouden. Door de aanrakingen leren jullie dus contact maken met jullie kindje, al in de buik. Jullie kunnen hiermee starten zodra je de baby voelt bewegen.

Meestal wordt haptonomie individueel aan jullie gegeven. Er zijn dus geen andere koppels.

Cursus 'Samen bevallen'

Jullie gaan je samen voorbereiden op de bevalling. Deze cursus is bedoeld om de partner bij de zwangerschap en de bevalling te betrekken. Het uitgangspunt is dat vrouwen positief met baringspijn leren omgaan. Er nemen meerdere koppels deel aan een serie lessen. Meer informatie vindt je op www.SamenBevallen.nl. Als je kraamzorg hebt geregeld via Lunavi krijg je 25% korting.

Zwangerschapszwemmen

Er zijn speciale openingstijden voor zwangeren in de grote zwembaden van Tilburg. In het water ben je veel lichter en heb je dus minder last van je buik. Verder kun je je makkelijker bewegen in het water. Dit is een goede en leuke manier om aan je conditie te werken tijdens de zwangerschap. Kijk voor de mogelijkheden en openingstijden op www.sportintilburg.nl