Zwangerschap > Onderzoeken

Je vindt hier uitgebreidere informatie over de verschillende onderzoeken die in de we in de zwangerschap kunnen laten doen. Samengevat vertellen we over bloedonderzoeken, echo-onderzoeken en de mogelijkheden voor prenatale screening.

Bloedonderzoek

Aan het begin van je zwangerschap doen we de zogenaamde zwangerschapsscreening. Er wordt onderzocht wat je bloedgroep (0, A, B of AB) is en welke rhesusfactor (+ of -) je hebt. Verder wordt er gekeken of je Hepatitis B of Lues hebt gehad. Er wordt een HIV-test gedaan en als laatste wordt je ijzer en je suiker bepaald. Als je bezwaar hebt tegen één of meerdere van deze testen kun je dat altijd bij ons aangeven.

We willen echter wel benadrukken dat het in het belang van jullie baby is dat alles wordt onderzocht.

Uiterlijk rond 30 weken laten we opnieuw je ijzer en je suiker prikken. Wanneer deze uitslagen goed zijn, is dat het laatste bloedonderzoek tijdens de zwangerschap.

In enkele gevallen wordt er vaker bloed geprikt: als je Rhesus negatief bent of als er suikerziekte (ook ouderdomssuiker) in je familie voorkomt.

Echo’s

Door middel van echoscopie is het mogelijk de ongeboren baby zichtbaar te maken op een beeldscherm. Dit gebeurt met ultrageluidsgolven. Dat zijn hoogfrequente golven die door ons niet gehoord kunnen worden. De organen van de baby kaatsen de golven terug waardoor je de baby kunt zien.

Voor het maken van een echo lig je op een onderzoeksbank en krijg je olie of gel op je buik. Dit wordt gedaan om de geluidsgolven beter te geleiden zodat jullie de baby goed kunnen zien.

De eerste echo die door je zorgverzekeraar wordt vergoed is de termijnecho. Een termijnecho wordt aan iedere zwangere aangeboden om precies te kunnen berekenen wat je uitgerekende datum is. Je mag deze echo laten maken tussen 10 en 13 weken zwangerschap. De echoscopiste meet de baby op. Aan de hand van deze meting berekenen we hoe ver je precies bent. Natuurlijk kun je op deze echo ook zien dat het hartje van de baby klopt. De echo vindt plaats bij Terra in het TweeStedenZiekenhuis. Onder andere Patricia werkt hier als echoscopiste.

Een liggingsecho bieden we tussen de 35 en 36 weken aan elke zwangere aan. Er wordt dan gekeken hoe de baby ligt. Ook deze echo wordt bij Terra gemaakt.

Medische echo’s zijn echo’s die om verschillende redenen door ons kunnen worden aangevraagd indien het nodig is. Een reden kan zijn om de groei van de baby te beoordelen. 

De 20 weken echo brengt de grote structuren en organen van de baby in beeld, bijvoorbeeld de ruggengraat. Men kijkt naar de maag, blaas en de nieren. Je kunt meestal al vingertjes en teentjes tellen en als je wilt kun je vragen wat het geslacht van de baby is. Zo’n uitgebreide echo zegt niets over het karakter of het verstand van het kind, want een echo is beperkt. Ook hartproblemen zijn moeilijk te herkennen omdat het hart van een baby anders gaat functioneren na de geboorte. Uitgebreide informatie krijg je op de praktijk en kun je vinden op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl. De folder over de 20 weken echo is in meerdere talen te vinden op de website van het RIVM.

Een afspraak voor de 20 weken echo mogen jullie zelf regelen. Maak de afspraak  al rond de 15e week van de zwangerschap zodat jullie tussen de 20-22 weken ook daadwerkelijk kunnen komen. 

  • TweeStedenZiekenhuis:      013-4655620
  • ElisabethZiekenhuis:           013-5393700

Prenatale screening

Elke zwangere mag ervoor kiezen prenataal onderzoek te laten doen. Houd er echter rekening mee dat je het zelf moet betalen. 

De onderzoeken die voor iedereen beschikbaar zijn, is de zogenaamde combinatietest en de NIPT. Er wordt onderzocht wat de kansen zijn op een kindje met het syndroom van Down, het syndroom van Edward en het syndroom van Patau.

Meer informatie over prenatale screening krijg je desgewenst thuis gestuurd als jullie je aanmelden bij onze praktijk. Op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl vind je veel informatie en een keuzehulp die jullie kan helpen te beslissen of je één van deze onderzoeken wilt laten doen. De folder over het screeningsonderzoek op down- edwards en patausyndroom kun je in meerdere talen vinden op de website van het RIVM.