Zwangerschap > Waar je op moet letten

Zoals je misschien al weet kun je een aantal dingen beter niet eten of doen tijdens je zwangerschap. Je vindt ze hieronder op een rijtje. Samengevat: ga hygiënisch om met je voeding, gebruik geen alcohol, drugs of sigaretten en alles waar TE voor staat is nooit goed.

Rauw vlees, katten- en knaagdierenpoep en ongewassen groenten

Via al deze dingen kun je besmet worden met toxoplasmose. Dat is een parasiet die door katten en knaagdieren met de ontlasting wordt uitgescheiden. Ook in rauw vlees is de parasiet terug te vinden.

De meeste mensen hebben al antistoffen tegen toxoplasmose. Je hoeft dus niet in paniek te raken als je een rauwe biefstuk hebt gegeten. Toch is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen:

  • Laat iemand anders de kattenbak of het hok van je knaagdier verschonen
  • Bak je vlees goed door en eet geen filet américain of carpaccio
  • Was groenten en sla zorgvuldig
  • Draag handschoenen als je in de tuin werkt en was je handen daarna goed.

Er zijn testen die vaststellen of je antistoffen hebt voor toxoplasmose. Deze zijn alleen zo moeilijk te interpreteren dat het erg onverstandig is ze in de zwangerschap te doen. Je wordt er waarschijnlijk alleen maar ongerust van.

Rauwmelkse kazen en vis

Rauwe producten vormen een goede voedingsbodem voor de bacterie Listeria. Het is dus beter deze voedingsmiddelen te vermijden tijdens de zwangerschap.

  • Neem geen ongepasteuriseerde melk of kaas. Als er op  de verpakking staat “au lait cru” of “gemaakt van rauwe melk”, mag je het niet hebben tijdens de zwangerschap. Als er niks op de verpakking staat is de melk gepasteuriseerd. In Frankrijk kun je beter alle zachte kazen laten staan. Daar zijn ze meestal nog van rauwe melk gemaakt.
  • Vis is erg gezond voor jou en de baby, maar zorg er wel voor dat je enkel verse vis eet. Haring mag je rauw eten omdat deze is gepekeld (met zout behandeld). Vacuüm voorverpakte vis (bv gerookte zalm) dien je altijd te verhitten voor je het eet.
  • Bereide voedingsmiddelen die een dag in de koelkast hebben gestaan moet je altijd weer goed doorwarmen voordat je ze gaat eten.
  • Gooi vieze vaatdoekjes en natte handdoeken regelmatig in de was.

Leverproducten

In orgaanvlees zit veel vitamine A. Hiervan is bewezen dat het in grote hoeveelheden de kans op aangeboren afwijkingen vergroot. Beperk de inname van leverworst of paté daarom tot maximaal één portie per dag. Gebakken lever en niertjes kun je beter helemaal laten staan tijdens de zwangerschap.

Coumarine en kaneel

Dit stofje komt veel voor in kaneel. Het wordt ook gemaakt als kunstmatige geurstof. Mogelijk kunnen gebruik van grote hoeveelheden coumarine negatieve effecten hebben op de baby. Als je een gevarieerd eetpatroon hebt, is er geen probleem. Neem uit voorzorg niet te lang achter elkaar producten  met veel kaneel erin. Per dag kun je maximaal 4 speculaasjes, 3 plakjes ontbijtkoek, 25 gram kruidnoten, of een half puntje appeltaart nemen. Beperk ook het drinken van kaneelthee.

Cafeïne

Het gebruik van veel cafeïne kan er voor zorgen dat de baby minder goed groeit en dus een lager geboortegewicht heeft. Het is een opwekkend middel wat ervoor kan zorgen dat je baby heel druk wordt in je buik of dat de baby een snellere, mogelijk onregelmatige hartslag, krijgt. Verder zorgt het ervoor dat je minder ijzer op kunt nemen in je bloed. Neem maximaal 4 kopjes koffie per dag of 3 koppen koffie en 2 koppen thee. Beperk ook het drinken  van cola. Denk aan vervangende cafeïnevrije producten! Die kun je gewoon gebruiken.

Tijdens vakantie naar het buitenland

Probeer in het buitenland nooit zomaar naar een ziekenhuis of kliniek te gaan als je ergens last van hebt. Neem altijd eerst contact op met ons of met je huisarts. In veel gevallen kunnen we je al telefonisch geruststellen. Wanneer het niet te voorkomen is dat je in een ziekenhuis opgenomen wordt, is het belangrijk dat je dit bij thuiskomst altijd aan ons en je huisarts meldt.

Het gaat hier al om een opname van een dag of bijvoorbeeld het inbrengen van een infuus of drain.

In het buitenland komt er in de ziekenhuizen een bacterie voor die MRSA heet. Tot op heden is er geen antibioticum ontdekt die tegen MRSA helpt. Bovendien heeft deze bacterie het voornamelijk voorzien op mensen met een verminderde weerstand. Dat is dus erg gevaarlijk.

In Nederland hebben we nog geen last van MRSA in de ziekenhuizen en dat willen we graag zo houden. Totdat er via meerdere kweken is bewezen dat je de bacterie niet bij je hebt zul je bij een ziekenhuisopname in Nederland in quarantaine (isolatie) gaan.

Roken

Dit filmpje legt uit wat er gebeurt als je rookt tijdens je zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat geen van beiden rookt. Meeroken is net zo schadelijk voor de ongeboren baby als zelf roken. De stoffen die in een sigaret zitten en vrijkomen zorgen er namelijk voor dat je bloedvaten gaan samentrekken waardoor er minder zuurstof en voeding bij de baby kan komen. 

Na de zwangerschap verhoogt roken de kans op wiegendood.

Wanneer je meer informatie wilt over stoppen met roken kun je altijd contact met ons opnemen. Je kunt ook een kijkje nemen op http://www.rookvrijookjij.nl en http://www.rookvrijallebei.nl

Alcohol

Voor zwangere vrouwen is het niet raadzaam alcohol te gebruiken. Alcohol kan makkelijk de placenta passeren en dus bij de baby terecht komen. Die wordt als het ware al een beetje dronken van één glaasje. De baby plast de alcohol uit in het vruchtwater, maar drinkt datzelfde vruchtwater weer op waardoor een wijntje erg lang doorwerkt. Het heeft zeker effect op de hersen- en longontwikkeling. Overmatig alcoholgebruik kan ernstige afwijkingen veroorzaken. Als je twee glaasjes per dag drinkt kan je baby al een groeiachterstand oplopen.

Ook als je borstvoeding geeft kun je alcohol beter laten staan omdat het ook via de melk bij je kindje komt. Uitgebreidere informatie over alcohol vind je op www.voedingscentrum.nl.

Drugs

Drugs zijn uit den boze tijdens de zwangerschap. Drugs zijn erg schadelijk voor het menselijk lichaam en al helemaal voor een ongeboren baby.

Een joint vermindert de zuurstofvoorziening naar je kindje. Dit verhoogt de kans op vroeggeboorte of een veel te klein kind.

Cocaïne is erg gevaarlijk. Het sluit de bloedtoevoer naar de baby bijna geheel af. Het kindje krijgt dus zuurstofgebrek. Dit kan zorgen voor aangeboren afwijkingen omdat organen zuurstof nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen. Na de geboorte hebben de kinderen vaak afkickverschijnselen. Er is ook een grote kans dat je kind zich op latere leeftijd niet goed ontwikkelt.

XTC verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen, vooral aan de armen of benen. Ook hartafwijkingen lijken vaker voor te komen.

Van heroïne is het algemeen bekend hoe verslavend en verwoestend het is. Baby’s van heroïneverslaafden worden veel te vroeg geboren en hebben ernstige afkickverschijnselen. Meer informatie over drugs en zwangerschap vind je op www.drugsinfo.nl.

Meldt het altijd aan ons als je drugs gebruikt of hebt gebruikt. Het is erg belangrijk dat we jou en je kindje kunnen doorverwijzen voor de juiste zorg.