Zwangerschap > Wat je moet regelen

Je krijgt na je eerste afspraak bij ons een overzicht van alles wat je mag regelen tijdens jouw zwangerschap. Zo kunnen we samen in de gaten houden of alles in orde is voor je bevalling. Vooral aan het begin van je zwangerschap zijn er een aantal dingen die gedaan moeten worden; je vindt ze hieronder.

Bloedonderzoek

Aan het begin van de zwangerschap wordt er altijd een bloedonderzoek gedaan. Op de pagina over onderzoeken kun je lezen wat er wordt getest. Voor dit onderzoek krijg je van ons, bij je eerste controle, een labformulier. Op dit formulier staan tevens de tijden waarop je op de verschillende locaties terecht kunt. Je hoeft geen afspraak te maken. Op onze praktijk kun je bloed laten prikken op vrijdagochtend van 8.00 tot 9.00 uur.

Termijnecho

Om te kijken wat de uitgerekende datum is, mag je een “termijnecho” laten maken. Deze echo moet gemaakt worden tussen 9 en 13 weken zwangerschap, het liefst rond 10 weken. We maken hiervoor een afspraak voor je bij Terra, centrum voor geboortezorg.

Combinatietest

Wanneer jullie besluiten de combinatietest te laten doen mag je na het intakegesprek een afspraak maken voor de nekplooimeting. Deze echo vindt plaats in het ziekenhuis via de afdeling prenatale diagnostiek. Ook hiervoor heb je van ons een verwijzing nodig, welke je meekrijgt na het intakegesprek of je kunt deze op de praktijk komen halen. Meer informatie vind je op de pagina over onderzoeken.

Kraamzorg

Neem contact op met het kraamzorgbureau van jullie keuze. Je krijgt van hen een inschrijfformulier toegestuurd. Een inschrijfformulier van Lunavi hebben wij voor je bij het intakegesprek.

Wanneer je ervoor kiest om in een Lunavi Kraamhotel (de Meiboom of Livive) te bevallen kun je dit op het inschrijfformulier invullen. Vraag bij je verzekering na hoeveel dagen kraamzorg in het kraamhotel vergoed worden. Voor de eventueel resterende dagen van de kraamweek moet je kraamzorg thuis regelen. 

Erkenning en kiezen van een achternaam

Wanneer jullie niet zijn getrouwd (jullie wonen samen of zijn geregistreerd partner), wordt de vader van de baby niet automatisch als zodanig erkend. Dit geldt voor elk kindje dat in jullie gezin geboren wordt. Voor deze erkenning kun je het beste in de zwangerschap samen naar het gemeentehuis gaan. Belangrijk is dat jullie een legitimatiebewijs meenemen.

Jullie krijgen een formulier mee wat je weer nodig hebt als je de baby na de geboorte gaat aangeven. Het is verstandig om dit voor 24e zwangerschapsweek te regelen. Als de baby na die termijn geboren wordt, moet hij of zij namelijk aangegeven worden. Na de geboorteaangifte moet je het gezag nog aanvragen via de rechtbank. Pas daarna heeft de vader evenveel rechten en plichten als de moeder.

Uitgebreide informatie over de erkenning (als je bijvoorbeeld uit het buitenland komt), rechten en plichten, gezag en voogdij vind je in dit document:  wat is erkenning van een kind? (104,9 KB)

Je kunt zelf kiezen of de baby de achternaam van de vader of van de moeder krijgt (ook wanneer jullie wel getrouwd zijn). Houdt er wel rekening mee dat eventuele kinderen die hierna nog komen dezelfde achternaam krijgen, ook als je na de bevalling zou trouwen. Het foldertje “het kiezen van de achternaam” kun je bij ons meenemen voor meer informatie.

Moeder voor moeders

Je kunt andere vrouwen helpen zwanger te worden door mee te doen met Moeders voor Moeders. Zij zamelen urine van zwangeren in, waaruit men het hormoon hCG kan halen. Hiervan wordt medicatie gemaakt om onvruchtbaarheid te behandelen. Meedoen kan van de 6e tot de 16e week van je zwangerschap. Aanmelden kan vanaf het moment dat je over tijd bent tot dat je 11 weken zwanger bent. Je kunt je aanmelden via www.moedersvoormoeders.nl of via telefoonnummer 0800-0228070.